Adataink

Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium
OM azonosító: 031 598
Intézményvezető:
Gönczi Sándor
 

web:
http://www.szilagyi-eger.hu

titkárság email:

eszeg@eszeg.sulinet.hu

 

001 feladatellátási hely: gimnázium

3300 Eger, Ifjúság út 2.

Központi telefonszám:
+36 36 324-808

Intézményvezető-helyettesek: Árvai Hilda,
Nagyné Barczai Tünde

 

002 feladatellátási hely: kollégium

3300 Eger, Mátyás király út 62.

Központi telefonszám:
+36 36 410-573

Kollégiumvezető:
Dudás Mátyásné

 

 

FENTARTÓI ADATOK:

Fenntartó: Egri Tankerületi Központ

Fenntartó címe: 3300 Eger, Bem tábornok utca 3.

Telefonszám: 36/795-230

E-mail: eger@kk.gov.hu

Honlap: http://kk.gov.hu/eger

Képviselő:
Ballagó Zoltán igazgató

Telefonszáma: 30/626-6280

E-mail:
zoltan.ballago@kk.gov.hu

Határtalanul! Hat-19-03-0128

Tanulmányi kirándulás középiskolásoknak pályázat: Magyar történelmi és kulturális kincsek nyomában a Délvidéken

Iskolánk, az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium pályázatával 44 diák és 5 kísérő tanár jutott el a Délvidékre, és tekintette meg a magyar szellemi örökség részét is jelentő kulturális emlékhelyeket. A kirándulás 2019. szept.30-tól okt.2-ig tartott. Autóbusszal utaztunk, szállásunk pedig többnyire helyi magyar családoknál volt. Sokat gazdagodtunk az öt nap alatt, hiszen a magyar történelem lényeges emlékhelyeit látogathattuk meg.

A következő oldalakon a kirándulás részletes leírása lesz olvasható.

1. nap - Magyar szecesszió nyomában

Reggel 6 órakor volt a gyülekező az iskola előtt, és igazolványellenőrzés után elindultunk a több mint 2000 km-es, négy országot érintő tanulmányi kirándulásra. A magyar–szerb határátlépés után első állomásunk Szabadka volt, ahol ellátogattunk a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumba, és betekintést nyerhettünk az iskola életébe. Beszélgettünk az ottani magyar diákokkal. A közeli térre elsétálva megkoszorúztuk Kosztolányi Dezső szobrát. Ellátogattunk a felújított szabadkai zsinagógához, amely Európa második legnagyobb zsinagógája. Szabadka belvárosában megtekintettük a magyar szecessziós városházát, amelynek vitrázsairól nemzeti nagyjaink és királyaink tekintettek vissza ránk. Szabadka város központjában körbejártuk a zöld és a kék szökőkutakat, a Szentháromság-szobrot, a Kaszinó épületét, a Népszínházat, majd végigsétáltunk a Korzón, útba ejtve a kaptáros házat is. Megcsodáltuk a magyar szecesszió egyik remekművét, a Raichle-palotát, majd megkoszorúztuk Mátyás király szobrát. Sokan megkóstolták a bureket, mely eredetileg török étel, de Szerbiában is nagy hagyományai vannak, csakúgy, mint Horvátországban. Ezután a Palicsi-tó partján tettünk sétát, ahol szecessziós fürdőépületeket, színpompás villákat láthattunk. Megtudtuk azt is, hogy a tó környékét annyira megkedvelte Mátyás király, hogy 1462-es itteni látogatása után szeretett édesanyjának, iskolánk névadójának, Szilágyi Erzsébetnek ajándékozta. Itt megnéztük az ‘56-os vajdasági központi emlékhelyet, a vigadót, a női strandot, a bagolyvárat és Vermes Lajos szobrát. Tóthfalun folytattuk utunkat, ahol megtekintettük a Délvidék legnagyobb Turul-szobrát, Tóth József falualapító, János Pál pápa és a mártír pap, Szabó Dénes szobrát. Felkerestük a még épülő Mini-Délvidék Parkot is. Ezt követően elfoglaltuk a szállásainkat, amelyek magyar családoknál voltak.

2. nap - Délvidéki végvárak és erődök

A reggeli után elindultunk Péterváradra. A Bánk bánból ismert Petúr bánról elnevezett város erődje, a péterváradi erődítmény egykoron a történelmi Magyarország második legnagyobb erődítménye volt, ahol Rózsa Sándor is raboskodott. Itt végigjártuk a katakombák folyosóit, majd a „részeges” vagy fordított óra tövéből megcsodálhattuk a gyönyörű kilátást Újvidékre, Szerbia második legnagyobb városára. Folytatva utunkat Nándorfehérváron a Párizs utca és a Mihály kenéz sétálóutca kereszteződésénél megérkeztünk a Kalemegdán parkba, ahol először egy franciáknak állított, de magyarokhoz is kötődő szobrot láttunk, majd három várkapun átkelve megérkeztünk Nándorfehérvárra. Itt a Hunyadi és Kapisztrán János lába által is koptatott köveken járva elénk tárult a Száva és a Duna összefolyása és azok a helyszínek, amelyek a történelmünk egyik leghíresebb csatájának helyszínéül szolgáltak. A diadal történetének felidézése és a Himnusz eléneklése után koszorúzással tisztelegtünk a várban található emlékkőnél. Zimonyban meglátogattuk a frissen felavatott, ám már sok vitát kiváltó Hunyadi-szobrot, amit szintén megkoszorúztunk. Este megérkeztünk Székelykevére, ahol vacsoráztunk és elfoglaltuk a szállásunkat magyar családoknál.

3. nap - Szent István és Szent László nyomdokain

A reggeli után indultunk Zágrábba, Horvátország fővárosába. Meglátogattuk a Káptalan-dombon emelt székesegyházat, benne a Szent István-kápolnával, ahol Szent László koronázási palástját is láttuk. Itt nyugszik Erdődy Tamás, valamint az 1919-es újratemetésük óta Frangepán Ferenc és Zrínyi Péter is. A káptalan-dombi városrészből átsétáltunk a Felsővárosba (Gradac). Itt található a Jellasics tér, valamint a Szent Márk tér a Szent Márk templommal, rajta Horvátország és Zágráb címerével. Mindezek után alagutakon és hidakon átmenve este Fiumében elfoglaltuk a szállásunkat.

4. nap - Tengerre magyar

Reggel kicsit borúsabb időre ébredve előszőr elmentünk Abbáziába. Ott fakultatív programként részt vettünk egy 2 órás hajóúton, így a hajóról is megcsodálhattuk a villákat, amelyekhez sok nemesi származású magyar család története fűződik. Sétáltunk a tengerparton a híres, sziklába vájt sétányon, de volt, aki bemerészkedett a tengerbe is. Sétánk során felkerestük a Hotel Palace Bellevue-t, amely Markusovszky Lajos, 1848-49-es tábori főorvos utolsó lakhelye volt. Emlékét tábla őrzi a szálloda falán. Délután a Fiuméhez tartozó Tersattóba látogattunk. A tersattói Mária búcsújáró templomkápolnája magyar hadihajók emlékét őrzi (a Szent István, Viribus, Unitis, stb.) Felsétáltunk Tersattó várába, amelyet a Frangepánok építettek a 13. században. Innen szemléltük meg a horvát hídépítészeti alkotásokat, alagutakat, az alattunk elterülő kitötőt. Aztán lesétálva megismerkedtünk Fiume történelmi belvárosával, a korzón található óratoronnyal, a kikötővel és annak magyar felirataival. A magyar időben épült a piac, a színház, és egyéb fontos épületek: a Kormányzói Palota, a Magyar Királyi Tengerészeti Hatóság épülete, az Adria-palota és az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Rt. székháza. Felkerestük a magyar feliratú kikötői bójákat és megkoszorúztuk a Baross-emléktáblát. Ezután kaptunk egy kis szabadidőt, hogy saját magunk is felfedezhessük a várost. A vacsora után még volt lehetőség esti tengerparti sétára.

5. nap – Rákócziak bölcsőjében, a Zrínyi sasfészekben

Délelőtt Csáktornyán meglátogattuk Zrínyiék sasfészkét. Tettünk egy sétát a csáktornyai várnál. Elsétáltunk Szent Jeromos, szlavóniai származású szentünk szobrához, a Zrínyi-fához, Zrínyi szobrához, a honvédő háború áldozatainak emlékművéhez és a turul madaras központi emlékoszlophoz, ahol szintén koszorúztunk,. Utunk utolsó állomásaként Szlovénia határait átlépve látogatást tettünk Lendván a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézetben, amelyet Makovecz Imre tervezett, akárcsak szeretett városunk, Eger uszodáját. Itt megismerkedtünk a helyi magyarság történetével. Ezután megtekintettük a Bánffy-Esterházy-kastély tárlatát, amelyben Zala György alkotásainak miniatűr másai találhatók. Meglepődve láttuk, hogy az egri vár falán lévő dombormű is az ő alkotása. Délután indultunk haza, hisz sok kilométer állt még előttünk. Igazán felejthetetlen volt ez az öt nap, és az utazás során megszerzett élményeinket soha nem fogjuk elfelejteni.

Az öt napélményeit írták: Mogyoródi Hanna, Molnár Lilien , Molnár Petra, Szemerszki Csilla 11.b osztályos tanulók.

A kiránduláson készült képek megtekinthetők a galériában!

Keresés a cikkekben

Iskolai közösségi szolgálat

Közelgő események

Október 10. Nyílt nap

Október 22. Ünnepség

Október 28-31. Őszi szünet

November 13. Nyílt nap

November 15. Általános iskolások versenye, eredményhirdetés

November 22. Erzsébet nap

December 19. Karácsonyi ünnepség

December 20. Gombavató

December 23. Téli szünet...

 

Hasznos linkek

Fenntarthatósági Témahéthez kapcsolódó iskola

 

 

 

Egy százalék!

Küldje el rendelkező nyilatkozatát a személyi adóbevallásával!

 

A támogatás céljai többek között:

• Tanítványaink képességeinek minél sokoldalúbb fejlesztése.

• Tanulóink jutalmazása.

• Taneszközök gyarapítása.

 

A kedvezményezett adószáma:

19142869-1-10

A kedvezményezett neve:

Szilágyis Alapítvány

 

Köszönjük támogatását!

Kapcsolódó dokumentumok:

Felhívás

Rendelkező nyilatkozat

Belépés

Design by HuGa Copyright © 2015. All Rights Reserved.