Adataink

Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium
OM azonosító: 031 598
Intézményvezető:
Gönczi Sándor
 

web:
http://www.szilagyi-eger.hu

titkárság email:

eszeg@eszeg.sulinet.hu

 

001 feladatellátási hely: gimnázium

3300 Eger, Ifjúság út 2.

Központi telefonszám:
+36 36 324-808

Intézményvezető-helyettesek: Árvai Hilda,
Nagyné Barczai Tünde

 

002 feladatellátási hely: kollégium

3300 Eger, Mátyás király út 62.

Központi telefonszám:
+36 36 410-573

Kollégiumvezető:
Dudás Mátyásné

 

 

FENTARTÓI ADATOK:

Fenntartó: Egri Tankerületi Központ

Fenntartó címe: 3300 Eger, Bem tábornok utca 3.

Telefonszám: 36/795-230

E-mail: eger@kk.gov.hu

Honlap: http://kk.gov.hu/eger

Képviselő:
Ballagó Zoltán igazgató

Telefonszáma: 30/626-6280

E-mail:
zoltan.ballago@kk.gov.hu

A Magyar Tudományos Akadémia meghívására 2018.11.09-én huszonöt szerencsés szilágyis diák - köztük én is - ellátogathatott a magyar tudományos élet fellegvárába.

Elsőként az Akadémia múltjával és épületével ismerkedtünk meg. Gróf Széchenyi István már az 1825-ös országgyűlésen felajánlotta egyéves jövedelmét a megépítésére, de az épület teljes egészében csak 1865-ben készült el. Neoreneszánsz stílusban épült, tetején két szfinx található. A homlokzaton lévő Minerva-fejek a bölcsességet, az Apollo-fejek pedig a művészetet jelképezik. Hat női alak - „múzsa” – rejtőzik a falak mélyedéseiben - ők az Akadémia akkori tagozatait jelképezik. A sarkokon lévő 3D-s tudósok pedig a tudomány halhatatlanságát szimbolizálják. A gazdagon díszített díszterem egyik oldalának hatalmas falfestményén a magyar korai középkor meghatározó személyeit: Szent Istvánt, Szent Lászlót, Könyves Kálmánt láthatjuk. Ha a szemközti oldalra pillantunk, későbbi jelentős történelmi személyek keltik föl a figyelmünk: Hunyadi Mátyás, Pázmány Péter és Zrínyi Miklós.

A díszterem után az Akadémia négy fontos helyszínén vezettek körbe minket. Az első helyszín, amit meglátogattunk, a Kézirattár és régi könyvek gyűjteménye volt. 1861-től önállóan működik. Rengeteg, a mai ember számára is fontos értékeket őriznek itt. Hihetetlen volt az írók, költők eredeti, kézzel írt műveit látni. Láttuk a verespataki munkaszerződést még a római korból, az 1473-ban Hess András által nyomtatott Gesta Hungarorumot, Gutenberg 42 soros Bibliáját és azokat a bizonyos eredeti kéziratokat: például Bolyai József Appendixét, a Szózatot, Arany János Kapcsos könyvét (nekem ez volt a legnagyobb élmény!), Ady Elbocsátó szép üzenetét, Madách Imrétől Az ember tragédiáját. Megnézhettük az ún. Provonci kódexet, ami máig sincs megfejtve. Olyan érdekességeket is megtudtunk, mint pl. hogy az oroszok sokáig nyírfakérgekre írták a leveleiket, a kínaiak pedig teknősbékapáncélra.

A következő úti célunk a Keleti gyűjtemény tárlatába vezetett. 1951-ben alakult meg ez a részleg. A pompás bútorzatot török motívumokkal cseresznyefából készítették. Kőrösi Csoma Sándor ennek a részlegnek a meghatározó alakja. A magyarság eredetét, őshazáját indult el felkutatni E célját sohasem adta fel, viszont elérni sem tudta soha. Erdélyből Tibetig eljutva egy ismeretlen kultúrát fedezett fel és egy új tudományágat alapított: a tibetisztikát. A kiállításon láttuk, hogy a régi időkben Keleten pergamenre vagy rizspapírra írtak, illetve selyemkönyveket „gyártottak”.

Ezt követően a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárában találtuk magunkat. Beleolvashattunk a Pesti Hírlapba, a Pesti Divatlapba, és ezáltal betekintést nyertünk az 1840-es évek hírközlésének nyelvi formájába és az akkori divattrendekbe.

Következő állomásunkon, a Hunyadi Mátyás-kiállításon csillagászati ismereteinket bővítettük, és megtekintettük a Carbona Corvinát, ami ugyan sokunk számára kis csalódást okozott a mérete és az egyszerűsége miatt, de legalább láttunk egy igazi corvinát, ami ma is itthon van, Magyarországon, az Akadémián.

Köszönjük szépen a Magyar Tudományos Akadémiának, hogy meghívott minket erre a csodálatos programsorozatra, ahol sok új ismerettel gazdagodtunk, és közben nagyon jól éreztük magunkat. Külön köszönjük Antal Andrea és dr. Szerdahelyiné Hutter Angéla tanárnőknek a szervezést és azt, hogy elkísértek minket, mert nélkülük nem tudnánk, milyen szép és gazdag Akadémiánk van nekünk, magyaroknak.

(Gyarmati Flóra, 10.a, humán tagozat)

Keresés a cikkekben

Iskolai közösségi szolgálat

Közelgő események

December 19. Karácsonyi ünnepség

December 20. Gombavató

December 23. Téli szünet...

 

Hasznos linkek

Fenntarthatósági Témahéthez kapcsolódó iskola

 

 

 

Egy százalék!

Küldje el rendelkező nyilatkozatát a személyi adóbevallásával!

 

A támogatás céljai többek között:

• Tanítványaink képességeinek minél sokoldalúbb fejlesztése.

• Tanulóink jutalmazása.

• Taneszközök gyarapítása.

 

A kedvezményezett adószáma:

19142869-1-10

A kedvezményezett neve:

Szilágyis Alapítvány

 

Köszönjük támogatását!

Kapcsolódó dokumentumok:

Felhívás

Rendelkező nyilatkozat

Belépés

Design by HuGa Copyright © 2015. All Rights Reserved.