Adataink

Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium
OM azonosító: 031 598
Intézményvezető:
Gönczi Sándor
 

web:
http://www.szilagyi-eger.hu

titkárság email:

eszeg@eszeg.sulinet.hu

 

001 feladatellátási hely: gimnázium

3300 Eger, Ifjúság út 2.

Központi telefonszám:
+36 36 324-808

Intézményvezető-helyettesek: Árvai Hilda,
Nagyné Barczai Tünde

 

002 feladatellátási hely: kollégium

3300 Eger, Mátyás király út 62.

Központi telefonszám:
+36 36 410-573

Kollégiumvezető:
Dudás Mátyásné

 

 

FENTARTÓI ADATOK:

Fenntartó: Egri Tankerületi Központ

Fenntartó címe: 3300 Eger, Bem tábornok utca 3.

Telefonszám: 36/795-230

E-mail: eger@kk.gov.hu

Honlap: http://kk.gov.hu/eger

Képviselő:
Ballagó Zoltán igazgató

Telefonszáma: 30/626-6280

E-mail:
zoltan.ballago@kk.gov.hu

2018 július 5-10 között 17 lelkes szilágyis diák és néhány még lelkesebb felnőtt látogatta meg a skót fővárost, Edinburgh-t és tett egy rövid buszos kirándulást a környéken.

Edinburgh az Egyesült Királyság második leglátogatottabb városa. Közvetlen, 3 órás repülőjárat köti össze Budapesttel a kb. félmilliós várost. Így aztán már az első nap délutánján belevetettük magunkat a város megismerésébe: felkapaszkodtunk a Calton Hill-re, megcsodáltuk a város páratlan panorámáját, a Forth folyó óriási tölcsértorkolatát. Edinburgh-ot Európa legszebb fővárosai között emlegetik, egykoron „Észak Athénjá”-nak is nevezték gazdag művészete miatt.
Azt mondják, ha csak egyetlen látnivalóra jut időnk Skóciában, akkor a sziklás hegyfokra épült 800 éves várat, amely volt királyi palota, katonai helyőrség és csatatér is, semmiképpen ne hagyjuk ki. A nagy, meredek sziklafal valóban uralja egész Edinburgh látképét – a fáradt és törődött angol gyalogság is bizonyára bámulatosnak találta az annyira nem is bevehetetlen erődítményt, ugyanis az többször gazdát cserélt. Fél napot szántunk a valóban csodálatos vár bejárására, a skót koronázási ékszerek és a kiltet (nem szoknya) viselő királyi katonák őrségváltásának megtekintésére, sőt még a 13 órai hagyományos ágyútüzet is elcsíptük.
Kihasználtuk az alkalmat, hogy az angol királynő nem tartózkodott a hivatalos skót rezidenciáján az edinborough-i Palace of Holyroodhouse-ban és látogatást tettünk a pazar palotában. A palota kertjéből induló turistaúton felmásztunk a város fölé magasodó kialudt vulkánhoz, a Salisbury Crags szikláihoz, ahonnan Edinburgh dél-nyugati panorámáját csodálhattuk.
Egy skót kirándulás messze nem lehet teljes egy whisky (az élet vize, ősi skót, gael nyelven „uisge beatha”, csak esetlen angolos kiejtéssel „whisky”) lepárló, distillery meglátogatása nélkül. A kóstolást természetesen csak a nagyobbacskák ejthették meg, a fiatalabbaknak a szagolgatást és a lelkes, bár nem kiltet viselő fiatalember hallott szövegértést fejlesztő workshop-ját élvezhették.
A közelben St Andrews városának középkori kolostor romjai és hangulatos tengerpartja mindenkit lenyűgözött.
Minden szilágyis tudja, hogy az utazás örömeit másokkal is meg kell osztani, pl. a kisebb ajándékokon keresztül. Diákjaink igazán nem fukarkodtak a vásárlásokkal újabb lendületet adva a brit gazdaságnak.
A Szilágyi Gimnázium és az utazás szervezői fontosnak tartják, hogy az iskolai oktatáson kívül lehetőséget biztosítsanak diákjaiknak, hogy külföldre utazzanak, tapasztalatokat szerezzenek, használják a tanult idegen nyelveket és ismerjék meg Európa gazdag örökségét és kultúráját.

2019 júliusában Máltára 2019 szeptemberében pedig egy igazán különleges helyre, Izlandra tervezünk kirándulást, várjuk kedves diákjaink, érdeklődők jelentkezését.

Schubertné Rabóczki Ilona Dr Szerdahelyiné Hutter Angéla
szervező tanárok
 

Az utazáson készült képek megtekinthetők a galáriában.

Keresés a cikkekben

Akadálymentes változat

 

Határtalanul projekt

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

Iskolai közösségi szolgálat

Hasznos linkek

Egy százalék!

Küldje el rendelkező nyilatkozatát a személyi adóbevallásával!

 

A támogatás céljai többek között:

• Tanítványaink képességeinek minél sokoldalúbb fejlesztése.

• Tanulóink jutalmazása.

• Taneszközök gyarapítása.

 

A kedvezményezett adószáma:

19142869-1-10

A kedvezményezett neve:

Szilágyis Alapítvány

 

Köszönjük támogatását!

Kapcsolódó dokumentumok:

Felhívás

Rendelkező nyilatkozat

Belépés

Design by HuGa Copyright © 2015. All Rights Reserved.