Skócia

Iskolánk
2018. július 5-9 között kirándulást szervez Skóciába. A varázslatos tájakon átívelő túra részletei 

ide kattintva olvashatók

Ne maradj le!

 

Adataink

Egri Szilágyi Erzsébet Ginmázium és Kollégium

3300 Eger, Ifjúság út 2.

Iskola telefonszám:

+36 36-324-808

Kollégium telefonszám:

+36 36-410-573

 

OM azonosító: 031 598

titkárság email:

eszeg@eszeg.sulinet.hu

Igazgató:

Gönczi Sándor

 

Igazgatóhelyettesek:

Árvai Hilda

Nagyné Barczai Tünde

 

Kollégiumvezető:

Dudás Mátyásné

Nem átlagos kirándulás megszervezésére vállalkoztunk 2017-ben. Azonban kiderült, hogy a helyek elég hamar beteltek a kíváncsi és kalandra vágyó szilágyis tanulók és a barátok körében.

Az igazság az, – amit a szigetországban személyesen is tapasztaltunk, - hogy Izland egyre népszerűbb úti cél, főleg a különlegességekre vágyó utazók körében.
Ha Izlandra gondolunk, bizonyára mindenki a hidegre meg hóra, esetleg néhány vulkánkitörésre asszociál, pedig Izland ennél sokkal több.
Először is: nem hideg, ugyan meleg sem. Pl. Finnország északabbi területei jóval cudarabbak, az északi sarkkör éppen csak érinti a szigetország legfelső részét.
Izland sokkal inkább a tűz és víz országa, - meg a jégé, de mi (sajnos) gleccseren nem jártunk. Izlandon az embernek olyan érzése támad, mintha a természeti erőforrások kimeríthetetlenek lennének. Mindenhonnan víz ömlik, a folyóknak nincs medre, az olvadó gleccserek folyamatosan táplálják a vízfolyásokat és a lélegzetelállító vízeséseket. A föld gőzölög a feltörő meleg víztől, más helyen kénes iszap bugyog. Az „Arany háromszög” – a legnagyszerűbb geológiai látványosságok bemutatóhelye, tele van figyelmeztető táblákkal, hogy a karnyújtásnyira csörgedező vízfolyás 80-100°C fokos. Ennek ellenére évente 8-10 hitetlen turista szenved komoly égési sérüléseket. A gejzír azon kevés izlandi szavak egyike, amely a világ nyelveit gazdagította. Sajnos a nevét adó „ős” gejzír ma már csak lustálkodik, de szerencsére akad megbízható helyettesítője, a Strokkur, a „köpülő”, mely 8-10 percenként 20 méter magasra lövell, időnként langyos vízzel beterítve a visongva menekülő turistákat.
A táj, amely nem gőzölög, rendszerint lenyűgözően holdbéli: kiömlött és megszilárdult lávahalmok, vulkáni hamu és morcos szunnyadó vulkánok mindenütt. Az egész sziget földtörténeti értelemben nagyon fiatal, most alakul.
Nem úgy a történelme. A bemutatóhelyeken sétálva megtudhatjuk, hogy a pingvelliri parlament, mely egyébként az eurázsiai és az észak-amerikai geológiai törésvonal mellett ült össze ezer évvel ezelőtt először, majd minden évben, bár minden bizonnyal a résztvevők ennek nem voltak tudatában, - megpróbálta az izlandi törzsek együttélését szabályozni. A törvények kemények voltak, sőt e helyszínen zajlottak a nyilvános büntetések, kivégzések. A férfiakat rendszerint lefejezték, a házasságtörő asszonyokat megfojtották, akiket boszorkányságban találtak bűnösnek megégették. Reykjavik csak a 19. század elejétől vált az ország kormányzati központjává.
Hogy milyenek ma az izlandi emberek, erről a békés turista kevés információt szerezhet. A látogatóközpontokat és idegenforgalmi helyeket főleg amerikai és brit utazók árasztják el, ahol a szolgáltatásokat meglehetősen nagy számú európai vendégmunkás látja el (magyarok is). A szolgáltatások egyébként jók, megbízhatóak, nagy a közbiztonság. Az üzletekben minden kapható – még gyenge sör is (max. 2,5%-os, de csak 1989-óta), egyéb alkohol csak a különleges, néhány órát nyitva tartó, eldugott helyeken és méregdrágán, de így működik ez más északi országokban is.
Bár alapvetően bátrak vagyunk, az izlandiak híres, 3 hónapig a föld alatt rothasztott cápahúsát nem ízleltük meg, de az ehhez kínált erős párlatra vállalkoztunk, szerintünk azt is cápából készítik. Minden esetre nem váltunk függővé. Viszont az utóbbi 10 év legjobb fish and chips-ét ettük, romantikusan szakadó esőben egy óriási vízesés szomszédságában, a második legjobbat pedig viharos szélben Reykjavikban.
A legeket említve semmiképpen sem szabad kihagyni az útikönyvek szerint is kötelező – Kék lagúna fürdőt, ahol télen-nyáron közel 40 °C-os a víz a szabadban (a lávamezőn). A 9 millió liter víz a neve ellenére tejfehér az ásványi anyagoktól. Ez utóbbit külön is élvezhetjük iszappakolás formájában.
Összességében Izland rendkívül érdekes, nagyszerű hely annak, aki valami különlegesre vágyik és nyitott a természeti értékekre. Az 5 nap, amelyet itt töltöttünk éppen csak ízelítő volt az ország nagyszerűségéből. Remélem, hogy ugyanezt érezték az útitársaink is, akiknek szerveztük az utat az egri Autóklub utazási iroda közreműködésével, külön megköszönve Esztári Tímea munkatársuk segítségét. A visszajelzések szerint van igény esetleg újabb izlandi kirándulás megszervezésére is, aminek örömmel állunk elébe.
2018 július elején Edinburgh-ba szervezünk kirándulást. Skócia fővárosában többször voltunk már, és biztosak vagyunk benne, hogy „Észak Athénja” mindenkit elbűvöl majd sokszínű látnivalóival, vibráló kultúrájával.
Mindenkit szeretettel várunk.

Schubertné Rabóczki Ilona Dr Szerdahelyiné Hutter Angéla
szervezők

 

A kiránduláson készült képek a galériában találhatók!
 

Keresés a cikkekben

Nyolcadikosoknak!

 

Iskolai közösségi szolgálat

Közelgő események

június 18-28.

Tavaszi érettségi vizsgaidőszak – szóbeli

június 22.

Tanévzáró ünnepély

június 18-21.

Pályaorientációs tábor

június 29.

Tanévzáró tantestületi értekezlet.

Hasznos linkek

Fenntarthatósági Témahéthez kapcsolódó iskola

 

 

 

Egy százalék!

Küldje el rendelkező nyilatkozatát a személyi adóbevallásával!

 

A támogatás céljai többek között:

• Tanítványaink képességeinek minél sokoldalúbb fejlesztése.

• Tanulóink jutalmazása.

• Taneszközök gyarapítása.

 

A kedvezményezett adószáma:

19142869-1-10

A kedvezményezett neve:

Szilágyis Alapítvány

 

Köszönjük támogatását!

Kapcsolódó dokumentumok:

Felhívás

Rendelkező nyilatkozat

Belépés

Design by HuGa Copyright © 2015. All Rights Reserved.