Skócia

Iskolánk
2018. július 5-9 között kirándulást szervez Skóciába. A varázslatos tájakon átívelő túra részletei 

ide kattintva olvashatók

Ne maradj le!

 

Adataink

Egri Szilágyi Erzsébet Ginmázium és Kollégium

3300 Eger, Ifjúság út 2.

Iskola telefonszám:

+36 36-324-808

Kollégium telefonszám:

+36 36-410-573

 

OM azonosító: 031 598

titkárság email:

eszeg@eszeg.sulinet.hu

Igazgató:

Gönczi Sándor

 

Igazgatóhelyettesek:

Árvai Hilda

Nagyné Barczai Tünde

 

Kollégiumvezető:

Dudás Mátyásné

Híreink RSS csatornán

9.AJTP osztályunk az Arany János Tehetséggondozó Program XVIII. Művészeti Fesztivál győztese!

Eredmények:

Csoportos tánc kategória: arany minősítés

Egyéni/ páros tánc: bronz minősítés (Hűvösvölgyi Márton és Surányi Zsaklin)

Vers kategória: Fáklya Luca - különdíj

Irodalmi alkotás: Huber Evelin - arany minősítés

Bővebben...

A Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium az idén is megrendezi az Arany János Program irodalmi versenyét 2018. március 8-9-10-én.
A versenyre a 9. AJTP, 9. és 10. és most először a 11. évfolyamra járó diákokat várjuk (tehát azokat, akik tanulmányaikat az AJTP-ben 2017-ben, 2016-ban, 2015-ben, illetve 2014-ben kezdték) – évfolyamonként 2-2 tanulót, és természetesen felkészítő tanáraikat.

További részletek a versenykiírásban találhatók.

Letölthető a jelentkezési lap és az igazgatói tájékoztató.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázati felhívása 8. évfolyamos tanulók számára az Arany János Tehetséggondozó Programban történő részvételre.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2017/2018. tanév rendjéről szóló 14/2017. (VI. 14.) EMMI rendelet, valamint a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet alapján pályázatot hirdet helyi (települési és megyei) önkormányzatok és nemzetiségi önkormányzatok számára a településükön − elsősorban kistelepülésen, tanyán vagy nagyobb település külterületén, leromlott lakóterületein − lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező, tehetséges, nyolcadik évfolyamos tanulóinak az Arany János Tehetséggondozó Programban való
részvételre.
A program célja, hogy segítse a hátrányos helyzetű, tehetséges diákok továbbtanulását.

Bővebben...

Már a nyár elejétől fogva vártam a kirándulást, és végre el is érkezett a várva várt nap.

A koránkelés sem vette el senkinek a kedvét.

Reggel, amikor elindultunk kissé szorongtunk és feszültséggel volt tele a légkör, de szerencsére még a buszon feloldódott a társaság. Így, mikor az első látványossághoz, az örvényesi Malommúzeumhoz elértünk, már sokkal jobb és kellemesebb volt a hangulat.

A múzeumnál egy óriási vízi malmot láthattunk, és figyelhettük meg a működését. A túravezető bevezetett minket a lisztőrlés rejtelmeibe.

Bővebben...

„Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”

Az idén 16. alkalommal rendezte meg az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium az Arany János Irodalmi Versenyt az ország AJTP iskolái számára március 23-a és 25-e között. Nagy öröm volt számunkra, hogy most is nagyon sokan elfogadták a meghívást: 73 versenyző mérte össze tudását az ország minden tájáról, „Tolnától Baranyáig”, Bonyhádtól Kisvárdáig.

A verseny témája hagyományosan Arany János egy művén kívül egy határon túli magyar alkotó életműve. Idén Tamási Áron legismertebb regénye, az Ábel a rengetegben, valamint nyolc novellája volt a kötelező olvasmány.

Bővebben...

Csángóföldi tanulmányút – Hagyományőrzés Gyimesben és Moldvában

Az idei év augusztusában, immáron 10. e osztályosokként kezdtük meg a várva várt erdélyi utunkat. 16-án, kedd este érkeztünk meg a kollégiumba, hiszen másnap hajnali fél ötkor kezdetét is vette a hosszú és fárasztó buszút. Csak egy pár rövid megállót tartottunk néhány benzinkútnál, majd körülbelül este hét és nyolc között érkeztünk meg a szálláshelyeinkre. Gyimesközéplok végében, a vasútvonalat meghaladva, közvetlenül balra nyílik egy hosszanti völgy, ez a hidegség völgye. Útközben megtekintettük a tavaly 160 éves a gyimesközéploki Mária Magdolna-templomot,majd egy bájos kis faluban, Hidegségpatakában szálltunk meg, fent a Gyimesbükkben.

Magyar családoknál szállásoltak el minket. Mind, egytől-egyik csupa szív, jó kedélyű, ízes beszédű emberek, akik nagy-nagy szeretettel fogadtak bennünket. Bár nagyon fáradtak voltunk, mégis kellemesen telt az este. Pihentünk, megvacsoráztunk, ismerkedtünk a vendéglátóinkkal.

Bővebben...

Felvidéki kirándulás

Az AJTP 10.E osztálya június 20-án elhagyta Magyarország mostani határait, hogy megismerkedjen az 1920 előtti Magyarország felvidéki területeinek, a mai Szlovákiának egy részével.

Az idegenvezetőnknek hála rengeteg új ismeretet szereztünk Szlovákiáról. Túráinknak köszönhetően a természetet is megcsodálhattuk, többet között a Tar-pataki vízesést, ahol az ember nem bírta ki, hogy ne fotózzon; a Dobsinai jégbarlangot: kisebb-nagyobb folyókat, patakokat, szurdokokat, amiknél igazi túrázóknak érezhettük magunkat.

Bővebben...

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázati felhívása
8. évfolyamos tanulók számára
az Arany János Tehetséggondozó Programban történő részvételre

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2016/2017. tanév rendjéről szóló 12/2016. (VI. 27.) EMMI rendelet alapján pályázatot hirdet helyi (települési és megyei) önkormányzatok és nemzetiségi önkormányzatok számára a településükön − elsősorban kistelepülésen, tanyán vagy nagyobb település külterületén, leromlott lakóterületein − lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező, tehetséges, nyolcadik évfolyamos tanulóinak az Arany János Tehetséggondozó Programban való részvételre.

A program célja, hogy segítse a hátrányos helyzetű, tehetséges diákok továbbtanulását.

Bővebben...

,,Alkotni születtünk erre a földre..."

E szlogen szellemében és motiválásában készült az ország összes Arany János Tehetséggondozó Programban résztvevő első éves osztálya a XVI. Pécsi Művészeti Fesztiválra. Az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban például már március óta kemény munka folyt. Ekkor dőlt el, ki fogja vers, ki próza kategóriában megméretni magát, ki nyűgözi le a zsűrit a hangjával, és ki adja elő legszebben a rábaközi táncokat. Azonban voltak olyan közös produkciók is, melyek betanítása és gyakorlása már jóval előbb elkezdődött: néptáncolni szemtember, színjátszásra és énekkara pedig már február óta jártak a 9. AJTP tagjai.

Bővebben...

A 9.e osztály a márciusi bennmaradós hétvégéje az utolsó tanítási napra, valamint a tavaszi szünet első napjára esett. Szerdán a tanítási órák és az ebédet követően mindenki kicsinosította magát, ugyanis délután három órakor már a budapesti Nemzeti Színház székeiben foglaltunk helyet ahol a Csongor és Tünde című nagy sikerű előadást tekinthettük meg. Bár Vörösmarty műve a mai fülnek talán nehezen érthető, a színészeknek mégis sikerült egy gyönyörű, komikus, de ugyanakkor mégis tragikus előadást nyújtaniuk a nézők számára. Ez a bemutató megkísérelte új szemszögből láttatni a drámai költeményt, helyeként az ősmagyar hagyományokból merít, néhol pedig a romantikából, mégis sikerült a XXI. század nézőinek is befogadható, izgalmas történetet kihoznia belőle.

Bővebben...

Keresés a cikkekben

Nyolcadikosoknak!

 

Iskolai közösségi szolgálat

Közelgő események

június 18-28.

Tavaszi érettségi vizsgaidőszak – szóbeli

június 22.

Tanévzáró ünnepély

június 18-21.

Pályaorientációs tábor

június 29.

Tanévzáró tantestületi értekezlet.

Hasznos linkek

Fenntarthatósági Témahéthez kapcsolódó iskola

 

 

 

Egy százalék!

Küldje el rendelkező nyilatkozatát a személyi adóbevallásával!

 

A támogatás céljai többek között:

• Tanítványaink képességeinek minél sokoldalúbb fejlesztése.

• Tanulóink jutalmazása.

• Taneszközök gyarapítása.

 

A kedvezményezett adószáma:

19142869-1-10

A kedvezményezett neve:

Szilágyis Alapítvány

 

Köszönjük támogatását!

Kapcsolódó dokumentumok:

Felhívás

Rendelkező nyilatkozat

Belépés

Design by HuGa Copyright © 2015. All Rights Reserved.